02/04/2017

Els tècnics municipals han d'ara valorar la viabilitat i el cost de cada idea, entre les quals es triaran els pressupostos participatius de 2017.

Els veïns de Castelló, amb els seus més de 4.300 avals, han decidit que un total de 87 propostes de les 207 disponibles en la fase d'aval passen a la fase d'estudi tècnic per part dels treballadors municipals. Els experts de l'Ajuntament tenen ara un mes per a valorar la viabilitat dels projectes proposats així com, si escau, el cost d'execució aproximat de cadascuna de les propostes.

Aquest procediment, que durarà fins al pròxim 30 d'abril, té com a objectiu comprovar que totes les propostes avalades compleixen amb els requisits establits en les bases reguladores de "Decidim" i els tècnics municipals hauran d'admetre o no, de manera motivada, cadascuna de les 87 idees.

Cal destacar que seran motius de inadmissió, per exemple, el fet de no ser una proposició de competència municipal, no ser un projecte d'inversió, la no disponibilitat de terrenys per a dur a terme la proposta, que per a la seua execució siga necessari implicar a altres administracions o que la seua execució ja estiga prevista i pressupostada per l'Ajuntament, entre altres raons.

Així, una vegada superada la validació, passaran a ser estudiades pels serveis tècnics de l'Ajuntament implicats en la seua execució, que seran els que emetran un informe sobre la seua viabilitat jurídica, tècnica i pressupostària. A més, els serveis tècnics municipals hauran de comprovar que la proposta siga competència de l'Ajuntament i que no depenga d'altres administracions, estudiar si hi ha alguna normativa que siga contrària a dur a terme la proposta, estudiar el cost econòmic de la mateixa i estudiar si la proposta és viable tècnicament i no es preveu cap impediment perquè puga executar-se en el 2017. Les propostes de projectes d'inversió que tinguen informes favorables dels serveis tècnics seran les que passaran a la fase final de votació, que tindrà lloc entre l'1 i el 15 de maig en la web decidim.castello.es.

En la fase de votació podran participar totes les persones majors de 16 anys que estiguen empadronades en la ciutat de Castelló i s'hagen registrat en la plataforma web decidim.castello.es. Així, cada ciutadà podrà votar les propostes que més li agraden fins a arribar a la quantitat d'1.650.000 €. Aquesta votació es realitzarà telemàticament. No obstant açò, s'habilitaran uns "punts de votació" amb accés a Internet on es brindarà ajuda presencial a les persones que vulguen votar i així ho sol·liciten. Fins al moment, més de 3.000 persones han participat ja en la plataforma web per a realitzar les seues propostes o avalar les d'uns altres.

Entre les propostes que més avals han rebut es troben quatre proposicions per a realitzar millores en el Ceip Sanchis Yago. De fet, el nombre de propostes per a millorar instal·lacions educatives o els seus voltants sobrepassa el de les 15 proposicions. Entre les més avalades també hi ha idees centrades en la pràctica esportiva, com la construcció d'un tatami municipal, un pavelló per a esports sobre patins, un rocòdrom o millorar les instal·lacions del pavelló Pablo Herrera del Grau. La cultura, amb l'adquisició de l'antic cinema Rex; la mobilitat, amb la millora dels carrils bici; la joventut i infància, amb la construcció d'una xarxa de centres per a adolescents o parcs infantils i juvenils; o l'urbanisme, amb la construcció d'una passarel·la fins al Raval Universitari, asfaltar diverses zones de la ciutat, peatonalitzar carrers com Navarra o rehabilitar la zona de Mestrets, són unes altres de les idees més avalades per la ciutadania de Castelló.