13/10/2019
Aborden matèries com el finançament local, la despoblació, la violència de gènere, el desenvolupament sostenible i l'habitatge
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, proposarà en el pròxim ple ordinari de l'Ajuntament, previst per al 31 d'octubre, l'aprovació de cinc declaracions institucionals presentades en l'últim plenari de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). «Proposaré que l'Ajuntament de Castelló se sume a declaracions que se centren en matèries com el finançament local, la despoblació, la violència de gènere, el desenvolupament sostenible i l'habitatge», ha detallat l'alcaldessa.
La declaració de la FEMP sobre el finançament local té com a objectiu impulsar un compromís de reforma de les hisendes locals, mitjançant el suport a iniciatives com la millora del finançament i la gestió econòmica dels ajuntaments; l'eliminació de les limitacions existents a la destinació del superàvit local i les rigideses de la regla de despesa; i el sanejament de la situació de municipis en risc financer.
En l'específica sobre violència de gènere, es planteja renovar el compromís dels governs locals amb el reconeixement i defensa dels drets de les dones. A més, destaca que són els ajuntaments i diputacions les administracions clau per a l'impuls d'estratègies de sensibilització, detecció, acompanyament, recuperació i protecció de víctimes, així com per a la implementació de mesures integrals i eficaces.
En matèria de despoblació, la declaració insta a assumir el compromís d'impulsar quantes iniciatives, mesures i demandes sorgisquen de les entitats locals en la seua lluita contra la despoblació i altres reptes demogràfics. Per a això, apunta, es mantindrà la reivindicació de participar activament en l'Estratègia Nacional enfront del Repte Demogràfic sol·licitant la seua incorporació a les polítiques comunitàries que es desenvolupen en el període 2018-2021.
Una altra declaració institucional, la dels objectius de desenvolupament sostenible, planteja assumir un compromís polític i ètic amb l'Agenda 2030 per a convertir-la en una prioritat estratègica a nivell nacional i internacional.
I, finalment, la declaració institucional en matèria d'habitatge, proposa impulsar una política coordinada amb totes les administracions públiques que afronte diferents reptes com la coordinació territorial o la planificació i execució de la política d'habitatge basat en les necessitats reals i l'accessibilitat universal.