27/09/2017

Marco presideix la comissi.jpg

L'alcaldessa exposa l'experiència de la Mesa Interreligiosa de Castelló per a fomentar la convivència entre cultures.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha presidit avui la reunió de la Comissió de Seguretat i Convivència de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que ha analitzat les polítiques de seguretat públiques a desenvolupar des de l'Administració local en l'escenari d'amenaça terrorista. "Els ajuntaments som peces clau en l'estructura administrativa de l'Estat i podem contribuir a definir una estratègia de seguretat que garantisca la tranquil·litat de la ciutadania", ha afirmat.

La comissió de la FEMP ha analitzat diverses propostes per a l'actuació de les policies locals en la prevenció de la radicalització violenta i la lluita contra el terrorisme. En aqueix sentit, s'ha presentat un document marc per a la creació de grups locals de lluita contra la radicalització yihadista. Marco ha aprofitat per a exposar l'experiència de la Taula Interreligiosa de Castelló i el seu paper en la convivència en la ciutat. La Policia Local de Castelló participa de forma activa en l'organisme.

La Regidoria de Benestar Social i Dependència ha impulsat aquest fòrum que integra a totes les confessions religioses de la ciutat amb la finalitat de propiciar el coneixement i el reconeixement entre elles, així com a nivell institucional i social, fomentant l'acord dels líders religiosos en l'establiment d'objectius comuns que permeten visibilitzar la diversitat religiosa i llançar a la ciutadania un missatge d'unitat per a, d'aquesta forma, prevenir actituds discriminatòries, racistes i xenòfobes en la ciutat.

La proposta de la FEMP per a la creació dels grups locals s'emmarca en el Pla Estratègic Nacional de Lluita contra la Radicalització Violenta, elaborat pel Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat. L'objectiu general del pla és "constituir un instrument eficaç de detecció primerenca i neutralització dels brots i focus de radicalisme violent, actuant sobre aquelles comunitats, col·lectius o individus en situació de risc o vulnerabilitat".

La FEMP, la Fundació Pluralisme i Convivència i el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat estan treballant de forma coordinada per a desenvolupar el funcionament d'aquests grups. Entre els seus objectius, estaran els de conèixer l'estat de les polítiques de convivència desenvolupades en el municipi, analitzar el fenomen de la radicalització en l'àmbit local, prevenir situacions de radicalització violenta i activar mecanismes d'alerta per a intervenir davant situacions de risc.