15/12/2017

Amparo Marco1.jpg

L'alcaldessa recorda que ajuntaments com el de Castelló compleixen amb els objectius de dèficit i deute.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, insta al president del Govern, Mariano Rajoy, a assumir el mandat del Congrés i iniciar la reforma de la regla de despesa, la norma que permet al Govern central intervenir els comptes dels ajuntaments que no s'ajusten a les seues directrius encara que tinguen una economia sanejada. La majoria parlamentària ha aprovat aquesta setmana admetre a tràmit una proposició de llei per a modificar la Llei d'Estabilitat Pressupostària, aprovada en 2012.

"Castelló és un exemple d'ajuntament amb unes finances sanejades i no pot estar sotmès al control de la seua economia per part del Govern", indica Marco. "L'administració local és l'única que compleix amb els objectius de dèficit i deute que també exigeix la Llei d'Estabilitat i es mereix un canvi en la regla de despesa que li permeta invertir el superàvit que ha aconseguit".

"El Govern central no ha d'imposar límits als objectius que cada Ajuntament decidisca, en ús de la seua plena autonomia financera", exposa l"alcaldessa, qui assegura que "la derogació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local obriria un nou escenari en el qual s'hauria d'abordar el paper que els municipis han de desenvolupar en la millora dels serveis de benestar, la creació d'ocupació i els serveis de proximitat que es presten diàriament des de l'Administració local".

L'Ajuntament va tancar 2016 amb un superàvit de 28,8 milions d'euros, però les restriccions del Govern només permeten destinar aqueix excedent a pagar el deute amb els bancs i a inversions financerament sostenibles, projectes d'obres i serveis encaminats a millorar les condicions de vida de la ciutadania en l'entorn local, però que són inversions han de tenir una vida útil d'almenys cinc anys i estan subjectes a un control pressupostari que garantisca que són sostenibles financerament.

El Govern central ha advertit que no té voluntat d'acatar la decisió del Congrés. L'Executiu va intentar vetar l'admissió a tràmit de la proposició per frustrar el debat parlamentari, encara que finalment es va sotmetre a votació i el PP va quedar en minoria i va perdre la votació. El Govern argumenta que si la iniciativa tira endavant perdrà el superàvit dels ajuntaments, que en 2016 va ser de 6.847 milions i hauria d'ajustar els Pressupostos Generals de l'Estat. El Govern compta amb aqueixos diners per a reduir el seu propi dèficit i complir així amb els ajustos marcats des de la UE.