18/10/2022

Marco en la Cumbre Iberoamericana de Agendas Locales

L'alcaldessa destaca la importància d'incorporar l'enfocament de gènere de manera transversal en les polítiques municipals

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha participat aquest dimarts en la VI Cimera Iberoamericana d'Agendes Locals de Gènere convocada per la Unió Iberoamericana de Municipalistes (UIM) i l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, i coorganitzat per l'entitat de les Nacions Unides dedicada a promoure la igualtat de gènere i l'apoderament de les dones (ONU Dones), la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB), el Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), la Comissió Interamericana de les Dones de l'Organització d'Estats Americans (CIM-OEA) i el Vaixell de Desenvolupament per a Amèrica llatina (CAF).

Marco ha participat en el ‘Diàleg polític de dones líders iberoamericanes’ junt a Núria Parlón, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet; María Noel Vaeza, directora regional d'ONU Dones; Ígor Rojí, president de la UIM; i Federico Castillo, secretari general de la UIM. En aquest fòrum ha compartit davant representants d'una vintena de països els avanços locals en matèria d'igualtat i destacat la importància d'aplicar la perspectiva de gènere de manera transversal dins de les polítiques municipals.

"Des de 2015, hem avançat en polítiques de transformació social vinculades a la igualtat com, per exemple, els tres plans d'igualtat d'oportunitats entre homes i dones aprovats, l'aposta per incorporar l'enfocament de gènere en aspectes estratègics com el Pla General, la fiscalitat o com a criteri social per a la contractació", ha destacat l'alcaldessa. A més, cal recordar fites com el fet que Castelló fora una de les primeres ciutats a aprovar el permís menstrual en el seu conveni laboral.

Marco també ha recalcat la importància que les dones ocupen llocs de responsabilitat i ha posat a Castelló com a exemple per tindre dones al capdavant d'organitzacions i institucions com la Universitat Jaume I, la subdelegació del Govern, la Cambra de Comerç o la prefectura de la fiscalia provincial de Castelló.

D'altra banda, també ha posat èmfasi en la necessitat de visibilitzar i reconéixer el paper de les dones en l'àmbit rural. En aquest sentit, ha recordat que en el si de la UIM es va promoure l'adhesió a la proposta de declaració del mes d'octubre com a Mes de la Dona Rural així com a potenciar la Dècada de les Dones Rurals per a fomentar el seu apoderament i la seua participació en la implementació de polítiques públiques amb enfocament de gènere.

L'alcaldessa, que participa també en el cim com a presidenta de la Xarxa UIM de Cooperació Internacional al Desenvolupament Local (Rudicel) i vicepresidenta de la Xarxa Iberoamericana de Municipis per la Igualtat de Gènere (Rimig), ha cridat a "continuar avançant en igualtat per a fer de les ciutats espais amb més benestar i per a impulsar polítiques que reduïsquen les desigualtats en matèria social o laboral". "Aquest cim ha de ser, necessàriament, un punt d'inflexió que ens permeta avançar cap a majors cotes d'igualtat", ha apuntat.

La VI Cimera Iberoamericana d'Agendes Locals de Gènere que es desenvolupa a Santa Coloma de Gramenet fins divendres que ve és un fòrum internacional per a l'intercanvi de polítiques municipalistes amb l'objectiu de construir una agenda de la igualtat des de la mirada local, la defensa dels drets humans i des de la justícia social. Un esdeveniment que reuneix en diferents taules, diàlegs i trobades a autoritats locals i supramunicipals, representants de ciutats, països i institucions d'Espanya i Iberoamèrica com Mèxic, l'Argentina, Costa Rica, Xile, Bolívia, l'Uruguai o Paraguai.

La conferència inaugural del cim, que porta per lema ‘Nous desafiaments globals, noves respostes des de les agendes locals de gènere’, ha sigut a càrrec de l'expresident del govern José Luis Rodríguez Zapatero.

Durant la jornada d'aquest dimarts s'han exposat temes com la importància de desenvolupar un urbanisme amb enfocament de gènere. En aquest sentit, Marco ha destacat que Castelló ha incorporat la perspectiva de gènere en l'elaboració del Pla General amb l'objectiu de disminuir les desigualtats i contribuir a augmentar l'autonomia de les dones que resideixen a la ciutat. Un treball que ja va ser reconegut per la Generalitat Valenciana en 2018 en atorgar el ‘II Premi d'Habitatge, Mobilitat i Urbanisme amb perspectiva de gènere’ en la categoria d'ajuntaments de més de 20.000 habitants.

 


​​​​​​​