19/04/2017

La creació de l"entitat, que té l"objectiu d"impulsar i difondre l"ús de la música tradicional, era una prioritat per a la regidoria de Cultura.

La Federació de Dolçaina i Tabal de Castelló celebra dissabte que ve a la Plaça Major la seua posada de llarg en un acte que inclourà un espectacle musical en directe amb la participació de més d'un centenar de persones, entre músics i figurants. La Federació, creada oficialment el juny de l'any passat, dóna recer a quatre associacions (Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló, Colla de Dolçainers i Tabaleters Xaloc, Colla de Dolçainers i Tabaleters El Soroll, i Agrupació de Dolçainers i Tabaleters Xarançaina), tot i que, com indica el seu secretari, Alberto Celma, "està oberta a totes les entitats que vulguen unir-se al projecte". "Hem començat sent quatre només per motius relacionats amb la burocràcia que suposa posar en funcionament qualsevol associació", ha aclarit. A Castelló i el Grau hi ha una quinzena de colles amb activitat, algunes de les quals ja han mostrat el seu interés en integrar-se en la Federació.

La regidoria de Cultura va incloure aquest projecte en el programa de govern perquè "era un compromís ineludible dotar Castelló d'un ens que impulsara i sumara esforços perquè el món de la dolçaina i el tabal tinguera la importància que es mereix en la cultura local", ha apuntat Verònica Ruiz. La regidora es felicita pel fet que la Federació de Dolçaina i Tabal "siga una realitat pràcticament des del primer any del nou equip de govern municipal". Cal recordar que Castelló compta amb una Escola Municipal de Dolçaina i Tabal que funciona des de 1995.

La Federació té dos camps d'actuació diferenciats, un de caràcter més públic, amb concerts, exposicions i conferències, i un altre de formació, entre les activitats s'inclouen xerrades i tallers. Celma ha destacat que Castelló viu un dels seus millors moments d'interés per la música tradicional. "Abans la 'dolçaina' i el 'tabal' s'associaven a la gent gran, però possiblement és ara quan més xiquets i xiquetes hi ha integrats en les diferents associacions i escoles", ha assenyalat el secretari de la nova Federació, per a qui la introducció fa tres cursos dels estudis de 'dolçaina' al Conservatori de Castelló ha ajudat a la popularització d'aquest instrument tan arrelat a la nostra terra i els nostres costums.