17/04/2017
La regidora Patricia Puerta destaca que el primer trimestre tanca amb 131 persones contractades en diferents plans d'ocupació.
Castelló ha tancat el primer trimestre de l'any amb 131 persones contractades en els diversos programes de foment de l'ocupació en què participa l'Ajuntament de Castelló a través de l'Agència de Desenvolupament Local (ADL), que en sol tres mesos ha atès a 2.669 persones de les quals 467 s'han incorporat a itineraris d'inserció laboral. Aquestes dades coincideixen amb un mes de març en el qual la desocupació ha descendit en la ciutat de Castelló respecte al mes de febrer mentre que en el conjunt de la província l'atur ha augmentat en 295 persones.
Aquest és el balanç que ha presentat la regidora d'Impuls de l'Activitat Econòmica, Patricia Porta, al Consell Rector del Pacte Local per l'Ocupació respecte als projectes d'ocupació de 2016 i del primer trimestre de 2017. "Considerem que són unes dades positives perquè tot el que és avançar en ocupació sempre és una bona notícia i, a més, confirmen el gran treball que s'està realitzant des de l'ADL per a millorar l"ocupabilitat dels castellonencs", ha apuntat Puerta, qui ha recordat que Castelló va aconseguir els 400 contractes en 2016 amb els programes d'ocupació impulsats per l'Ajuntament de Castelló a través de l'Agència de Desenvolupament Local (ADL).
Per la seua banda, l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha subratllat que "l'activitat de l'ADL demostra que l'ocupació segueix sent una prioritat per al Govern Municipal, un govern que ha engegat el primer Pla Estratègic d'Ocupació per a millorar l"ocupabilitat dels ciutadans i ciutadanes de Castelló".
Els tallers d'ocupació són els que major volum de contractacions absorbeixen, amb un total de 61. Puerta ha explicat que "són programes mixts d'ocupació i formació amb una durada d'un any, amb la qual l'alumnat obté un certificat de professionalitat en un determinat ofici i durant el període de formació, treballen en obres reals de rehabilitació del centre municipal de formació i d'edificis municipals". Les especialitats en les quals s'imparteixen els tallers són lampisteria, obra de paleta, jardineria, pintura d'edificis i ceràmica pintada a mà.
Puerta ha afegit que "el major volum de contractacions es formalitzaran en el segon semestre de l'any posat que són varis els programes ara en tramitació, com és el cas de la segona edició de Jornals de Vila, un pla d'ocupació finançada íntegrament amb fons municipals".
Una altra de les dades significatives del primer trimestre de l'any es refereix a les persones que s'han sumat als itineraris d'inserció laboral. Segons ha explicat la regidora d'Impuls de l'Activitat Econòmica, "són 467 persones a les quals es presta una atenció personalitzada en profunditat a càrrec d'una tècnic d'orientació laboral, on es fa la recollida de totes les dades, detecció de les seues necessitats, tant formatives com a laborals".
Així, es realitza un diagnòstic en profunditat de l"ocupabilitat de la persona inscrita en aquests itineraris d'inserció i s'estableixen conjuntament aquelles accions per a millorar el seu accés al mercat laboral, amb accions "en les quals se'ls prepara per a afrontar entrevistes de treball, se'ls ensenya tècniques de cerca d'ocupació, se'ls facilita adreces de pàgina web especialitzades en ofertes de treball i, si és necessari, també se'ls indica a elaborar el seu currículum".
Aquests 467 inscrits en els itineraris d'inserció són una part de les 2.669 persones que en els tres primers mesos de l'any han utilitzat el servei d'informació laboral de l'ADL, on han consultat informació relativa a ofertes de treball, relació d'empreses del terme municipal, millora del currículum, etcètera.
Aquest primer trimestre també s'ha tancat amb 247 atencions realitzades per part de la intèrpret de llengua de signes adscrita a l'Agència de Desenvolupament Local, qui para esment no solament en matèria d'assessorament laboral "sinó que fa un treball d'acompanyament a persones sordes que requereixen atenció a l'hora de tramitar documentació de tot tipus, sol·licitar subvencions, i fins i tot acompanyar en visites mèdiques", segons ha destacat la la regidora d'Impuls de l'Activitat Econòmica, qui ha subratllat "l'enorme treball, més enllà del professional, de la intèrpret de signes de l'ADL".
Uns altres dels àmbits destacats de l'Agència de Desenvolupament Local de l'Ajuntament de Castelló és el de l"emprenedoria, un servei que ha completat 45 sessions d'assessoria en els mesos de gener, febrer i març. Aquesta és la primera vegada que Castelló compta amb un servei municipal d"emprenedoria en el qual s'orienta a les persones que pensen engegar un projecte empresarial a més d'organitzar xarrades i tallers per a afavorir l"emprenedoria. També s'ha engegat la cooperativa d'emprenedors beta.coop, una iniciativa impulsada entre l'Ajuntament de Castelló i la Federació Valenciana d'empreses Cooperatives de Treball Associat (Fevecta), la primera que es posa en marxa a la Comunitat Valencia i la segona a Espanya.