16/07/2015

20150716_ConsellerTransparencia.jpg

El vicealcalde, Enric Nomdedéu ha entregat al conseller el primer esborrany del Pla de Transparència i Govern Obert de Castelló

L’Ajuntament de Castelló ha rebut aquest matí la visita del nou conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz. Aquesta és la primera visita que el conseller realitza a la ciutat de Castelló i ha suposat la primera presa de contacte amb l’alcaldessa, Amparo Marco i el vicealcalde, portaveu i regidor de Transparència, Enric Nomdedéu.

Així, el conseller ha mostrat la seua alegria al visitar la ciutat de Castelló i s’ha mostrat “gratament sorprés perquè he tingut una bona intuïció en elegir aquest Ajuntament per fer la meua primera visita, i és que m’emporte material suficient per a ajudar-nos a nosaltres en la Conselleria de Transparència. El material que ens ha oferit el vicealcalde i regidor de Transparència, Enric Nomdedéu el tindrem molt en compte i segurament els demanarem ajuda en més d’una ocasió”, ha explicat Alcaraz.

El conseller ha destacat que “la transparència és un element bàsic de la democràcia perquè és un tallafoc fonamental contra la corrupció, la corrupció de gran escala i la xicoteta corrupció. L’etapa que hem passat el País Valencià ha sigut terrible i, entre altres coses, ha rebaixat el nostre nivell d’autoestima i mai més podem tolerar que ens tornem a trobar en eixa situació, és per això que hem volgut que hi haguera una Conselleria de Transparència”.

Per la seua part, Enric Nomdedéu ha explicat que el Pla de Transparència i Govern Obert té dues dimensions: una interna i una altra externa. Pel que fa a la interna, Nomdedéu ha dit que l’Ajuntament ha de “elaborar una ordenança de transparència i bon govern perquè des de cada una de les àrees i departaments puguem facilitar tota la informació per fer un Ajuntament transparent. A més, també elaborarem un nou Reglament Orgànic de Funcionament de l’Administració, on afegirem paràmetres de transparència, i crearem un Pla Anual de mesures d’impuls de reutilització d’informació municipal”.

En referència a la dimensió externa Nomdedéu ha assenyalat que “és cert que ja tenim molt avançat, perquè a la web ja comptem amb els indicadors ITA (Índex de Transparència dels Ajuntaments), informació sobre la corporació municipal, les relacions amb societat i ciutadania o dades sobre transparència econòmica i financera. Així, anem complint els indicadors de transparència de l’accés a la informació pública i bon govern”.

A més, el vicealcalde i portaveu ha recordat que “la transparència no és, com havien interpretat alguns fins ara, pujar moltíssims PDF al web. Això serveix de poc perquè la informació no és reutilitzable. Per això, crearem un Portal d’Open Data, on donarem la informació municipal en un format que siga reutilitzable per a la ciutadania, per als mitjans de comunicació o per a qui vulga. La informació pertany a la ciutadania i per això li la retornem tota, amb l’únic límit que marca la Llei de Protecció de Dades”.

Finalment, “crearem un Portal de Participació i Col·laboració Ciutadana, que d’alguna manera és una audiència pública permanent que permet la bidireccionalitat Ajuntament-ciutadania”, ha avançat el vicealcalde.

Per la seua part, l’alcaldessa Amparo Marco ha volgut recordar que “tenim la voluntat d’obrir les portes i finestres de l’Ajuntament perquè tota l’activitat pública siga vista i fiscalitzada per qui són els vertaders governants: la ciutadania. Volem un Ajuntament de cristall i les primeres decisions del nou equip de govern han anat en eixa línia. En aquest primer encontre hem assentat les bases per a que hi haja una perfecta coordinació entre l’Ajuntament i la Conselleria. Anem a treballar junts per oferir a la ciutadania un govern que treballe pel bé comú i que ho faça amb tota la claredat i transparència”.