15/02/2021

L'Ajuntament eleva a l'òrgan participatiu les conclusions de la fase de diagnòstic del nou document estratègic de ciutat

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha presidit hui el Consell Social de la Ciutat, en una sessió de treball per a exposar els principals resultats i conclusions del diagnòstic de situació per a l'elaboració de l'Agenda Urbana. Una reunió amb la qual es dóna per finalitzada la fase de diagnòstic, donant pas al treball de formulació estratègica a través del que es definiran les grans línies d'actuació que guiaran a la ciutat cap a una major sostenibilitat social, mediambiental, econòmica i digital.

"Les conclusions del primer diagnòstic dels grups polític-tècnics que estan participant en l'elaboració de l'Agenda Urbana de Castelló s'han elevat al Consell Social de la Ciutat, per al seu contrast i validació. Comptem així amb el màxim òrgan de participació ciutadana de la ciutat, ampli i plural, per a elaborar amb la seua col·laboració un document estratègic que integrarà les polítiques urbanes, actuacions que permeten transformar Castelló amb paràmetres de sostenibilitat social, ambiental i econòmica", ha explicat l'alcaldessa. "D'aquesta manera, avancem en l'Agenda Urbana de Castelló, que serà referent a nivell estatal, tal com vam subscriure en el conveni amb el Ministeri fa uns mesos, convertint a Castelló en exemple perquè altres municipis definisquen el seu model de desenvolupament urbà sostenible durant els pròxims anys", ha subratllat Marco.

Fins hui, la primera fase del procés s'havia centrat en la participació polític-tècnica de diferents representants de l'equip municipal, els qui, a través de cinc grups de treball i diferents dinàmiques participatives, han aportat documentació estratègica i informació de valor sobre la realitat de la ciutat en relació amb els deu eixos estratègics sobre els quals s'articularà l'estratègia de desenvolupament urbà i sostenible de Castelló. Els resultats i conclusions del diagnòstic han donat lloc a la definició d'una sèrie de reptes de ciutat.

En relació a territori, medi ambient i model de ciutat, s'ha determinat que cal millorar les infraestructures verdes, tant quantitativa com qualitativament; potenciar i revitalitzar el patrimoni cultural i natural; recuperar i revitalitzar el patrimoni i la producció agrícola; i aconseguir un model de ciutat racional amb infraestructures i dotacions que s'adapten a les necessitats de la ciutadania.

Quant a canvi climàtic, mobilitat i gestió sostenible dels recursos, s'ha detectat que cal conscienciar, sensibilitzar i capacitar a la ciutadania; millorar l'urbanisme per a augmentar la resiliència de Castelló enfront del canvi climàtic; augmentar el nombre de vials per als vianants i ciclistes; continuar treballant en la línia d'ordenar el sistema de transport públic; tancar el cicle dels materials i implementar l'economia circular com a mètode de gestió de recursos, energia, materials, aigua i residus.

Respecte a cohesió social i economia urbana, s'aposta per afavorir l'equitat en el desenvolupament urbà i continuar treballant contra les bosses de pobresa, l'exclusió social i la desigualtat, especialment en l'actual context de crisi covid-19; garantir la igualtat d'oportunitats entre homes i dones; continuar fomentant l'economia social i models econòmics alternatius per a contribuir a enriquir l'economia de la ciutat i explotar el seu potencial quant a activitat econòmica; i disminuir les dificultats d'accés a l'habitatge.

En relació a innovació i governança, alguns dels reptes identificats durant la primera fase d'elaboració de l'Agenda Urbana són: incrementar la utilització de les Tics en la gestió urbana; assegurar el finançament per a la transformació digital; reduir la bretxa digital; aconseguir un major treball en xarxa d'administració, empreses i ciutadania; i alinear les polítiques locals de regeneració urbana amb les polítiques territorials i nacionals.

Aquests reptes urbans als quals s'enfronta Castelló per a fomentar un desenvolupament urbà més sostenible, intel·ligent i inclusiu, són els que s'han emportat a validació del Consell Social, de manera que diferents representants de la ciutadania han pogut realitzar les seues aportacions de manera activa en el procés de definició de l'Agenda Urbana, donant per finalitzada la fase de diagnòstic del document estratègic de ciutat.