06/04/2017
La trobada pretén ser un fòrum de reunió per a professionals i aficionats al món de l'astronomia i obert al públic general.
La regidoria de Cultura, dirigida per Verònica Ruiz, i el Planetari de Castelló han organitzat per a aquest cap de setmana les XXV Jornades d'Astronomia, un fòrum de reunió de professionals i aficionats al món de l'astronomia i obert a la participació del públic en general.
En aquesta edició de 2017, les jornades se celebraran els dies 7, 8 i 9 d'abril i al llarg d'aquests dies tindran lloc ponències i conferències de diferents temes al voltant de l'astronomia, com la formació, l'actualitat, els últims descobriments o participacions, la història de la ciència i un llarg etcètera. La inauguració de les jornades tindrà lloc demà divendres.
La XXV edició de les Jornades d'Astronomia comptarà amb destacats investigadors i divulgadors que centren el seu treball en els camps de l'astronomia, entre ells el doctor Josep María Tardo, actualment investigador del CSIC i qui en la seua etapa d'estudiant va treballar en el Planetari. Tardo compartirà durant les jornades les seues experiències en l'estudi dels meteorits.
Per la seua banda, el doctor Jesús Martínez Fredes, investigador de reconegut prestigi mundial i que col·labora en projectes de recerca de la NASA i l'ESA, com el de formació en geologia dels astronautes que viatjaran a Mart, mostrarà els avanços obtinguts en el coneixement del planeta nano Plutó gràcies a la New Horizont.
El Sol també estarà present, i coneixerem els últims descobriments de la mà del doctor Héctor Socas, investigador de l"IAC. A més, un dels temes més candents en els últims anys és l'existència de planetes al voltant d'altres estels, el doctor Enric Pallé mostrarà com hem avançat en aquest camp i en la cerca de vida fora de la Terra.
Una de les tècniques que més estan florint en els últims anys és el "timelapse", una sèrie de fotografies que en ser vistes com un vídeo permet veure l'evolució en el temps. Un dels grans especialista en aquest camp a nivell mundial, Daniel López, mostrara els seus treballs i de la tècnica per a aconseguir-los.
Entre els aficionats, les jornades comptaran amb la presència de Sensi Pastor i José Antonio De Los Reyes per a conèixer el treball de l'observatori municipal de Múrcia des del qual es fa una important labor de divulgació. Leonor Ana Hernández mostrarà la utilitat i els èxits de la tècnica del dibuix en astronomia, una eina important, especialment per als quals s'inicien en aquesta ciència. Per la seua banda, J.J. Chambo presentarà els seus treballs fotogràfics sobre estels, que ha obtingut nombrosos reconeixements a nivell mundial, mentre F. Yepes explicarà les tècniques utilitzades per a obtenir espectaculars resultats fotografiant planetes. Finalment, Miquel Barceló abordarà el tema de les relacions entre els mites i creences amb la ciència, aportant diverses visions del món.