15/03/2016

charlas navegar seguro por las redes 1(1).jpg

Més d'1.500 estudiants participaran en un cicle que adverteix que "internet té memòria i que tota informació deixa petjada".

La Regidoria de Consum de l'Ajuntament de Castelló ha engegat un cicle de xarrades en centres docents amb l'objectiu d'informar sobre els riscos als quals s'enfronten els joves en les xarxes socials. El programa Navegar segur per les xarxes socials va destinat a l'alumnat de primer de l'ESO amb xarrades programades fins al mes d'abril. La regidora de Consum, Mari Carmen Ribera, i la tinent d'alcaldia del Districte Sud, Patricia Puerta, han assistit hui a la xarrada que s'ha impartit en l'IES Politècnic.

"Aquest cicle té com a objectiu acostar informació útil i d'una manera amena als joves, molts dels quals usen diàriament les xarxes socials i és important que siguen conscients que hi ha usos d'Internet que els poden perjudicar", ha apuntat la regidora Mary Carmen Ribera.

Deu instituts de la ciutat de Castelló s'han inscrit a aquesta campanya per la qual, una vegada concloses les xarrades programades, passaran uns 1.500 alumnes i alumnes. Diego Lleó, de Sofistic, una empresa especialitzada en seguretat informàtica, és l'encarregat d'impartir aquestes xarrades. Lleó és especialista en enginyeria social, que és la pràctica d'obtenir informació confidencial a través de la manipulació d'usuaris. "És una tècnica per a obtenir informació, accessos o privilegis en sistemes d'informació que els permeten realitzar algun acte que perjudique o expose a la persona a risc o abusos", assenyala el díptic informatiu de la campanya.

Lleó aposta en les seues intervencions per conscienciar als joves sobre les conseqüències que poden tenir les publicacions que es fan en xarxes socials o Internet en general. "Cal pensar-ho bé abans de pujar un contingut en les xarxes socials perquè una vegada publicat es perd el control sobre qui el pot veure", els explica en l'aula. La xarrada se centra en dos aspectes: en primer lloc, la protecció de la privadesa, insistint a alumnes que no revelen informació personal perquè pot arribar a qualsevol i, en segon lloc, explicant-los que tot el que publiquen deixa petjada "que pot tenir conseqüències en el futur que ningú va a poder esborrar". El consell que els dóna: "Si a la teua àvia li sembla bé el contingut, pots pujar-ho".

La xarrada està plantejada des d'un punt de vista pràctic de manera que s'atenen els dubtes i consultes que plantegen els propis estudiants, que inclouen què fer en cas que un desconegut vulga contactar a través de les xarxes socials, com reaccionar amb publicacions en les quals s'aboquen insults, o que generen problemes, etc. "En cas de conflictes sempre cal consultar amb els pares o amb algun adult de confiança per a evitar que els problemes vagen a més", insisteix Diego Lleó.