07/04/2017

170406 Firma conveni Aj.JPG

La conselleria d'Habitatge i l'ajuntament posen marxa un Pla de Col·laboració per a facilitar la informació i l'accés dels ciutadans als habitatges de promoció pública de la Generalitat.

La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha signat avui un conveni de col·laboració amb l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i els primers edils d'11 municipis més de la Comunitat Valenciana en els quals la Generalitat disposa d'habitatges protegits per a impulsar el lloguer o la compra d'aquests habitatges. La conselleria està aplicant mesurades per a mobilitzar el parc d'habitatges protegits de la Generalitat així com per a adaptar els criteris d'adjudicació als objectius que planteja la Llei per la Funció Pública de l'Habitatge.

Salvador ha explicat que aquest Pla de Col·laboració Local per a Impulsar l'Habitatge Protegit, "era un dels grans projectes d'aquesta Conselleria", i amb ell es fa un pas més, ja que "no podem plantejar una política d'habitatge sense el treball i implicació dels ajuntaments". A més, ha recordat que en arribar al govern es van trobar que gran part de les 1.300 habitatges de VPO que la Generalitat té en tota la Comunitat València, en venda i lloguer, estaven buides, "alguna cosa que no es pot permetre en una autonomia amb un alt índex de desnonaments i, per tant, és important mobilitzar tot aquest parc d'habitatges i aplicar criteris socials d'adjudicació".

Amb la signatura d'avui es posen a la disposició de les famílies interessades 434 habitatges de VPO en aquests 12 municipis, que formen part del parc de l'Entitat d'Infraestructura de la Generalitat (EIGE) i que es distribueixen en les següents localitats: Castelló, Albaida, Gandia, Sueca, L'Alcora, Pego, el Pilar de la Foradada, Gavarda, Villamarxant, Castalla, Vinaròs i Montcada. Mitjançant la signatura dels convenis, els consistoris es comprometen a participar en campanyes conjuntes d'informació i divulgació de les promocions d'habitatges protegits, gestionar visites de les persones interessades, arreplegar sol·licituds així com crear oficines d'atenció situades en els seus respectius municipis.

Per la seua banda, l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat que només en la ciutat de Castelló hi ha 101 habitatges en lloguer de la Generalitat i ha mostrat la seua satisfacció per aquesta iniciativa que se suma a altres polítiques iniciades pel Govern Local com la creació de l'Oficina de l'Habitatge, la rehabilitació, reparació i manteniment dels habitatges municipals o l'impuls a un pla d'intervenció personalitzat de les famílies que ocupen els habitatges.

Marco ha recordat que el pressupost municipal de Castelló per a 2017 inclou una partida de 100.000 euros per a crear una borsa d'habitatges de lloguer, que "estimem que puga ascendir a 50 immobles que es destinarien a les famílies demandants d'habitatge social". A aquesta mesura cal sumar la consignació d'una línia de 200.000 euros per a engegar una línia d'ajudes per a la rehabilitació; i la creació d'un fons, dotat amb 100.000 euros, per a ajudar a les famílies al pagament de les hipoteques.

En aquesta línia, i gràcies a la Conselleria d'Habitatge, també es va a desenvolupar el Pla d'Intervenció Integral Sostenible i un Àrea de Regeneració i Renovació Urbana en el grup d'habitatges en el barri de San Lorenzo a Castelló, amb una inversió de quasi 700.000 euros.

Per a finalitzar Marco ha indicat que "quan arribem a l'ajuntament ens trobem amb un caos en la gestió dels habitatges socials perquè l'habitatge no ha sigut una prioritat per als governs de dreta. Amb aquestes mesures, tant la Generalitat com l'Ajuntament estem demostrant que per a nosaltres sí que és fonamental garantir el dret de totes les persones a un habitatge digne".