21/01/2021

marco mesa institucional.jpg

L'alcaldessa posa en valor els 160 milions d'euros que se sumen a les polítiques municipals per a pal·liar els efectes de la covid-19

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha participat hui en la taula institucional presidida pel president de la Generalitat, Ximo Puig, i a la qual han assistit també els alcaldes de València, Alacant i Elx; els representants de les tres diputacions provincials; i el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. Una trobada en el qual s'ha abordat el decret llei que demà s'aprovarà en el ple del Consell, i que permetrà articular les Ajudes Parèntesis, de suport als sectors econòmics que estan resultant més afectats per les restriccions derivades de la pandèmia de la covid-19 i que s'emmarquen en el Pla Resistir.

"Vull posar en valor aquesta taula institucional, i el consens i el diàleg aconseguit per a unir esforços entre administracions i ajudar als sectors més desfavorits pels efectes de la crisi sanitària", ha destacat l'alcaldessa de Castelló. "Aquest fons d'ajudes destaca de nou l'important paper dels ajuntaments i del municipalisme, tant pel coneixement del territori com per l'eficàcia en la gestió, atenent les necessitats de la ciutadania com a administració més pròxima", ha recalcat Marco. "Som sensibles amb els sectors econòmics més afectats pels efectes de la pandèmia i continuem treballant en la mateixa línia que ja ho hem fet a l'Ajuntament de Castelló, reforçant així les polítiques socials i econòmiques", ha apuntat la primera edila.

Aquest nou fons de cooperació covid-19 fruit de l'aliança de la Generalitat, les diputacions i els ajuntaments, estarà dotat de 160 milions d'euros destinats a donar resposta econòmica als sectors més afectats per les restriccions i a ajudar a pal·liar les conseqüències econòmiques de la pandèmia entre unes 45.000 persones autònomes i 23.000 empreses de la Comunitat. La Generalitat Valenciana realitzarà el 62,5% de les aportacions (100 milions d'euros), mentre que els ajuntaments aportaran un 15% (24 milions) i les diputacions, el 22,5% restant (36 milions).

Aquestes ajudes es gestionaran i repartiran a través dels ajuntaments. Permeten assumir una ajuda directa per cada autònom o microempresa dels sectors més afectats, que podrà ser de 2.000 euros per autònom o microempresa (menys de 10 empleats) i que s'incrementarà en altres 200 euros addicionals per empleat al seu càrrec. En total, a les empreses i autònoms dels municipis de la província de Castelló, els correspondran 18,63 milions; als de València, 76; i als d'Alacant, 65,36 milions.

El nou fons suposarà així una injecció que se suma a les ajudes i plans de resposta social i econòmica impulsades des de 2020 per l'Ajuntament de Castelló per a pal·liar els efectes de la crisi. Entre ells, els 1,4 milions d'euros en ajudes al comerç l'hostaleria i l'oci nocturn, el pla d'impuls a la contractació o les mesures fiscals adoptades per a alleujar al teixit empresarial local integrat en la seua major part per petites empreses i persones autònomes i que suposen un estalvi de 1,8 milions d'euros, així com la reorientació dels pressupostos municipals.