06/04/2017

170406 divercuina de la terreta (2).jpg

La regidora Mary Carmen Ribera destaca que els tallers comptaran amb xefs com Miguel Barrera o Raúl Resino.

La Regidoria de Consum de l'Ajuntament de Castelló, encapçalada per la regidora Mary Carmen Ribera, ha presentat la campanya Divercuina de la Terreta, una campanya integrada per per 12 jornades de tallers de cuina infantil per a fomentar el consum de productes de proximitat i el coneixement de l'etiquetatge dels aliments entre xiquets i xiquetes de Castelló d'entre 6 i 11 anys. Ribera ha explicat que s'ha escollit aquesta edat "perquè és l'etapa en la qual es desenvolupa el gust pels aliments i la cuina en els més xicotets de la casa".

L'objectiu de la campanya "és convertir als xicotets de la casa en els principals prescriptors gastronòmics de la família promovent el consum de productes locals i de temporada en la cistella de la compra familiar". A més, tracta d'acostar els mercats de Castelló als xiquets i xiquetes de la ciutat, així com de fer partícips de la campanya als col·legis de Castelló. Promocionar la gastronomia local com a professió de futur és una altra intenció del projecte perquè "gràcies a la televisió ara hi ha molts programes que animen als més xicotets a ser cuiners", ha apuntat l'estrella Michelín Miguel Barrera.

Divercuina de la Terreta es divideix en dues parts, de 6 tallers cadascuna, corresponents a les estacions de primavera i tardor. Aquests tindran lloc en espais públics cada dissabte i en dos torns d'un màxim de 15 xiquets, de 10:00 a 12:00 el primer grup i de 12:00 a 14:00 el segon. Ribera ha afirmat que aquests tallers "tracten de posar en valor els producte de la nostra terra, productes de proximitat que podem trobar als nostres mercats, productes de quilòmetre 0". Així i tot, ha argumentat que la campanya persegueix "ensenyar als més xicotets a comprar i saber diferenciar els aliments de qualitat a través de la lectura i l'enteniment de l'etiquetatge dels aliments".

La campanya comptarà amb un ampli professorat que ensenyarà a xiquets i xiquetes de Castelló a crear plats divertits amb productes locals de qualitat, entre els quals estaran Miguel Barrera i Raúl Resino, xefs amb estrella Michelín, i les cuineres Cristina Cantavella d"Educachef i Reme Domínguez de la Tasca El Puerto. La pròpia Cantavella ha destacat que des d"Educachef volen promoure menjar de forma saludable i que "siguen als xiquets els xefs i es facen a productes que no mengen".

Les jornades de cuina s'acostaran a tots els districtes de la ciutat, on els més xicotets podran gaudir i conèixer els productes típics de Castelló a través de tallers de cuina en directe. Les famílies i els xiquets i xiquetes que vulguen gaudir de les verdures i hortalisses de la nostra horta, de fruites com la taronja o les cireres, i fins i tot experimentar el gust pel peix del Grau, podran apuntar-se a través de la web www.divercuinadelaterreta.com emplenant el formulari d'inscripció. Cantavella ha insistit en la "creativitat i la diversió" com a elements fonamentals de la campanya i ha animat a les famílies a involucrar als xiquets perquè en aquests tallers "aprendran a trossejar, a sofregir, a emplatar, i fins i tot a cuinar amb foc".

PROGRAMACIÓ

Dissabte 29 d'abril: Plaça de la Peixateria/Mercat Central (Districte Centre). Es realitzaran tallers de cuina verda amb verdures i hortalisses de temporada, així com un taller de rebosteria amb fruites i dolços de temporada.

Dissabte 6 de maig: Mercat de Sant Antoni (Districte Oest). En aquesta sessió es duran a terme dos tallers: un de plats de primavera amb creïlla i albergínia, i un altre de plats amb tomaca de Castelló.

Dissabte 13 de maig: Plaça Miquel Peris i Segarra (Districte Grau). En aquesta jornada es desenvoluparà un taller de peixos divertits amb sardines i aladrocs del Grau, i un altre amb sucs, galetes i smoothies de temporada.

Dissabte 20 de maig: Plaça Vilanova d'Alcolea (Districte Sud). En aquesta ocasió es podrà gaudir d'un taller de plats de primavera amb pasta fresca i carbassó, i un altre taller de mini hamburgueses de carn i peix.

Dissabte 27 de maig: Plaça Primer Molí (Districte Nord). Aquesta jornada tractarà d'elaborar un taller de plats amb fruites roges com les cireres de Castelló, i un taller amb tapes divertides amb pa artesanal, olis de Castelló i altres ingredients.

Dissabte 3 de juny: Plaça Doctor Marañón (Districte Est). Es realitzaran tallers de plats de primavera amb habites de Castelló i polpets, així com d'un taller d'amanides creatives amb enciam i carlotes de l'horta.

L'edició de tardor començarà al setembre i es desenvoluparà fins a novembre. El calendari de dates i places es comunicarà en la presentació del cartell de Divercuina en l'edició de tardor i en la web www.divercuinadelaterreta.com a l'inici del pròxim curs escolar.