26/01/2017
El Govern Municipal anuncia la creació d"un Pla local per la convivència i la igualtat per combatre l"assetjament escolar.
L"Ajuntament impulsarà un projecte experimental d"esterilització de palomes per a controlar la població.
Castelló elaborarà un informe tècnic per avaluar la possibilitat que el proveïment del subministrament elèctric que consumeix l'Ajuntament procedisca d'energia 100% renovable. El regidor d'Ordenació del Territori, Rafa Simó, ha explicat que ja s'ha demanat a l'actual empresa subministradora, a través de la central de compra, que certifique l'origen de l'energia subministrada "i així demanar un major proveïment elèctric 100% renovable en origen si fos necessari".
El ple ha aprovat la proposició, presentada pel grup municipal de Castelló en Moviment, que també inclou altres punts com la contractació per lots, la possibilitat de modificar el contracte actualment en vigor perquè el màxim percentatge d'energia sigui d'origen renovable, que se substituisquen els contractes cap a empreses d'economia social o evitar la contractació d'un únic proveïdor. Simó, qui ha recordat que el subministrament d'energia 100% renovable és un dels punts recollits en el Pacti del Grau, ha admès que "altres ciutats ja han iniciat aquest camí amb bons resultats i considerem que una ciutat com Castelló ha d'avançar en aquest sentit".
La Corporació també ha donat llum verd a una moció conjunta presentada pels grups municipals de Ciutadan"s, PSPV-PSOE, Compromís i PP per impulsar una prova pilot que ajudi a controlar la població de coloms a la ciutat de Castelló. La regidora de Sostenibilitat Ambiental, Sara Usó, ha explicat que aquest projecte experimental s'aplicarà en tres zones del nucli urbà i consistirà en un sistema de control de la natalitat amb productes anticonceptius res més concloga l'actual contracte.
Tal com recull la moció consensuada, s'adopta el compromís de realitzar la progressiva implementació del control de coloms a través de mètodes anticonceptius per mantenir un baix nombre d'exemplars d'aquestes aus a la ciutat de Castelló així com mesures preventives i de manteniment periòdic. Ciutats com a Ginebra, pionera en aquest tipus de mesures, va aconseguir reduir dràsticament el nombre d'exemplars a través d'un mètode que consisteix bàsicament a alimentar a la població de colomes amb grans de blat de moro impregnats de substàncies hormonals que inhibeixen la fecundació.
També s'ha aprovat una proposició per estudiar la viabilitat de dotar amb una font d'aigua el paratge de la Magdalena. La regidora Sara Usó ha anunciat que "l'Ajuntament, des de la Regidoria de Sostenibilitat Ambiental, instal·larà una infraestructura que permeti dotar al paratge d'aigua potable que permeta potenciar l'ús social, cultura i ambiental de la Magdalena".
El regidor d'Educació, Enric Porcar, ha anunciat durant la sessió plenària d'aquest dijous la creació del Pla local per la convivència i la igualtat, un protocol que coordinarà el treball de totes les institucions i col·lectius implicats en la lluita contra l'assetjament escolar. Porcar ha assegurat que "en breu formarem tots els equips directius dels col·legis i instituts i a la comunitat educativa perquè coneguin aquest pla local i siguin conscients de les possibilitats i de la realitat de Castelló". L'objectiu, segons ha assegurat l'edil, és "consolidar un treball constant per la convivència als centres i treballar de forma contínua".
En aquest sentit, l'equip de govern ha rebutjat la proposta per impulsar més campanyes contra l'assetjament escolar. "Ja estem fent campanyes, i el que volem és consolidar un pla més efectiu", segons Porcar. En aquest mateix debat, el ple ha aprovat una moció per donar publicitat al telèfon 900 018 018 contra l'assetjament escolar.
En el plànol cultural, el ple d'aquest dijous ha aprovat l'ordenança que regula els preus públics per la venda d'entrades per a activitats culturals municipals desenvolupades en el teatre del Raval. L'objectiu d'aquesta normativa ha estat, d'una banda, establir una forqueta de preus per a totes les activitats que deixi a un costat l'arbitrarietat anterior en la fixació de les entrades i, d'una altra, convertir la cultura en un bé a l'abast de tots, ja que el preu màxim que es cobrarà serà de 8 euros.
Finalment, s'ha aprovat una declaració institucional exigint un repartiment just de les quotes de tonyina roja en el Mediterrani i mostrant l'adhesió de l'Ajuntament de Castelló a les reivindicacions i demandes dels pescadors de pesca litoral polivalent que utilitzen arts i mètodes de baix impacte ambiental i alt valor social.
Pàrquing d'autocaravanes: motor de turisme.
El pàrquing d'autocaravanes situat al costat del Planetari, a la platja del Pinar, ha protagonitzat l'única pregunta ciutadana que s'ha llegit avui en el ple. La regidora de Turisme, Patrícia Puerta, no solament ha destacat que Castelló "compleix rigorosament la legalitat" sinó que ha recordat que "aquesta infraestructura ha situat a Castelló en el mapa dels autocaravanistas de tota Europa i està beneficiant i molt a la ciutat. Autocaravanistas de tota Europa ara comencen a conèixer Castelló i marquen ja en els seus dispositius mòbils a Castelló com a punt de parada prioritari".
Per aquest motiu, ha emplaçat a "acollir-los com el que són, turistes, en lloc d'intentar tirar-los. Des del Govern municipal seguirem treballant amb quantes iniciatives considerem interessants per aprofitar un sector tan puixant com és el turístic". En la seva intervenció, Puerta ha recordat que aquest tipus de pàrquings existeixen en tota Europa i tamibén a Espanya i ha citat com a exemple Santander, que està fent una inversió de 350.000 euros en un pàrquing per 45 autocaravanes. "Ho va anunciar el llavors alcalde i ara ministre de Foment, iñigo de la Serna, i se situarà a la zona turística del Sardinero. Segur que el ministre de Foment sabrà alguna cosa sobre legalitat de pàrquings d'autocaravanes…", ha conclòs la regidora.