18/12/2019

181219 Laura Soriano (Sanchis Yago) i Ignasi Garcia.JPG

Garcia: «El 40% de la brossa que generem són residus orgànics i hem d"aconseguir gestionar-los correctament i que arriben separats de la resta de deixalles»

El regidor de Reciclatge i Gestió de Residus de Castelló, Ignasi Garcia, ha presentat aquest matí a CEIP Sanchis Yago els cubells que han de servir per reciclar la fracció orgànica als 40 centres de primària de Castelló de la Plana. Aquesta acció s"emmarca en la campanya iniciada al novembre "L"orgànica és un marró de tots", una iniciativa de sensibilització que va destinada tant a la ciutadania com als grans generadors de residus.

Durant la campanya s"han realitzat 360 tallers sobre la matèria orgànica, mesura que ara el consistori complemente amb la distribució de 400 cubells entre els centres de la ciutat i més de 30.000 bosses compostables per a facilitar la separació d"aquests residus, ja que aquestes són les més adequades per a dipositar els residus als contenidors marrons.

Així ho ha confirmat Garcia, per a qui «implicar xicotets i majors en aquesta iniciativa i aconseguir que totes les veïnes i tots els veïns de Castelló siguen conscients de la importància de separar també els residus orgànics» és la prioritat en aquest moment. Per això, la campanya activada pel departament que dirigeix el regidor promou augmentar el reciclatge i en concret, la reducció de la fracció de rebuig aprofitant la part de fracció orgànica.

L"Ajuntament de Castelló ha iniciat aquesta actuació informativa com a preparació per a la instal·lació del nou sistema de recollida selectiva de la orgànic. Durant l"exercici de 2020, la ciutat tindrà 1.098 nous contenidors de fracció orgànica i 200 d"envasos lleugers per a facilitar la separació de residus.

"L"orgànica és un marró de tots" contempla noves accions durant els pròxims mesos. D"una banda, es posaran punts informatius al municipi perquè la ciutadania puga apropar-se per resoldre els seus dubtes sobre els residus i valorar el nou sistema de recollida selectiva municipal, fent arribar, també, els seus suggeriments o queixes per tal de millorar-lo.

D"altra banda, una altra de les iniciatives d"aquesta campanya és visitar els grans generadors de residus de Castelló (fruiteries, peixateries, carnisseries, supermercats, entre altres) per transmetre"ls la importància del reciclatge i del reaprofitament alimentari i la seva rellevància en aquesta campanya. També s"escoltaran els seus dubtes i inconvenients per tal de col·laborar i facilitar el bon funcionament de la gestió i reducció dels residus.

En el context de la campanya també s"han visitat els centres escolars on s"han realitzat diferents tallers perquè l"alumnat conegui el nou sistema de recollida del municipi, amb els seus avantatges i inconvenients, la importància i les diferents maneres d" aconseguir reduir la generació de residus.

L"Ajuntament de Castelló de la Plana posat en marxa la campanya "L"orgànica és un marró de tots", amb l"assessorament d"Ecostudi i amb el finançament de Reciplasa per tal d"acollir-se a les noves normatives: tant europees com estatals i autonòmiques. La gestió dels residus ha esdevingut en relativament poc temps un dels aspectes centrals de la gestió ambiental i, alhora, un sector bàsic de l"economia tant a nivell de país com a escala local.

Cal tenir en compte que en l"actualitat existeixen municipis de característiques similars a Castelló, com són Tarragona i Reus, on el sistema de recollida selectiva pel que fa a la fracció orgànica ja es troba implantat i consolidat i on el valors de recollida son superiors al 10% del total de residus.