22/04/2017

Amparo Marco en roda de premsa.jpg

L'alcaldessa, Amparo Marco, destaca que és la primera vegada que l'Ajuntament compta amb una unitat de captació i gestió de fons europeus.

L'Oficina de Planificació i Projecció Econòmica de l'Ajuntament de Castelló està treballant en la captació de nous fons que periòdicament es publiquen en convocatòries europees dins del Hortizó 2020 en molt diferents àmbits, amb especial èmfasi en el que concerneix a medi ambient, canvi climàtic i eficiència energètica. Al treball de l'elaboració del projecte per a la petició a la UE s'afegeix, en cas que siga concedit, la gestió.

Aquesta oficina, impulsada des de l"Alcaldia, ha permès a l'Ajuntament "centralitzar els esforços del Govern municipal per trobar noves vies de finançament per a projectes que milloren la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes", segons la alcaldessa. Amparo Marco ha afegit que "és la primera vegada que l'Ajuntament de Castelló compta amb una unitat municipal de captació i gestió de fons europeus i que està adscrita a l'àrea d'Alcaldia per la seua importància estratègica per a aquest Govern i l'acció transversal que desenvolupa".

Dins del context del programa marc de la Unió Europea Horitzó 2020 (H2020), l'oficina està gestionant en l'actualitat tant un projecte de compra pública innovadora com un d'accions urbanes fonamentalment orientat a sistemes de drenatge sostenibles (UNALAB). Així mateix, l'oficina participa en diversos projectes amb Climate-KIC, un consorci públic-privat que canalitza una de les principals iniciatives de la UE per a mitigar el canvi climàtic.

Amb aquest consorci s'està treballant en els programes Accelerador i Transició, i s'està elaborant la d'un projecte del programa Energising Cities, per a promoure la descentralització del subministrament energètic i afavorir un mercat menys monopolístic i més competitiu. Aquest projecte s'està preparant juntament amb les ciutats de Birmingham, València, Wroclaw, Bolonya, Mòdena i Budapest. L'Oficina de Planificació i Projecció Econòmica de l'Ajuntament de Castelló actua a més com a unitat gestora per a les accions a realitzar amb els fons europeus de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible (EDUSI), que van a aportar 10 milions d'euros de fons europeus a de Castelló, la major inversió d'Europa que ha rebut fins al moment la ciutat.

Un dels requisits exigits per la UE a l'hora de concedir fons europeus és precisament disposar d'organismes independents i diferenciats de les unitats que executen els projectes (en el cas de l"EDUSI les diferents regidories implicades) per a validar les operacions proposades atenent a indicadors d'impacte i de rendibilitat de l'operació que han sigut prèviament aprovats.