25/10/2018

El regidor Antonio Lorenzo defensa "la senda per a consolidar una fiscalitat més justa i progressiva impulsada pel Govern municipal"

El ple de l'Ajuntament de Castelló ha ratificat l'aprovació inicial de les ordenances fiscals que entraran en vigor l'1 de gener de 2019, com l'IBI, l"IAE, l'Impost de Vehicles, la plusvàlua i la taxa de drets d'examen. El regidor delegat de Gestió Municipal, Antonio Lorenzo, ha defensat que aquesta proposta consolida l'aposta per una fiscalitat més justa i progressiva que garantisca la sostenibilitat financera de l'Ajuntament per a permetre l'impuls a les polítiques socials del Pacte del Grau.

Aquesta nova política s'ha traduït en una rebaixa dels valors cadastrals establits pel Ministeri d'Hisenda arran de la petició del Govern municipal de revisar els coeficients. Aquesta revisió ha permès frenar l'increment de valors cadastrals que suportaven els veïns des de 2012. Així, en 2018 la rebaixa va ser de 9,1% i en el 2019 serà de 9,3% i, a més, Lorenzo ha recordat que "la rebaixa d'aquests valors cadastrals té incidència en altres tributs".

Un immoble tipus amb un valor cadastral de 100.000 euros en 2016 passarà de pagar una quota de 787 euros a una de 583,9 euros en 2019, segons ha exemplificat l'edil, qui ha recordat que "tots els immobles residencials i el 95% dels no residencials s'han vist beneficiats de la reducció dels valors cadastrals i dels tipus que aplica l'Ajuntament".

La reducció sostinguda de tipus tributaris ha permès adaptar la fiscalitat municipal "a la realitat social i ha ajudat a la reactivació econòmica". Lorenzo ha recordat que l'IBI rústic ha baixat un 44% des de 2015, any en el qual Castelló ocupava el segon lloc del rànquing de capitals de provincial amb major tipus d'IBI rústic. Les polítiques de reducció aplicades pel Govern municipal han permès que Castelló caiguera fins al lloc 36 d'aqueix rànquing en 2017. Un immoble tipus pagava 625 euros en 2015 i pagarà 351 euros en 2019.

A més, també es consolida una fiscalitat més social, més cultural i més ambiental amb les polítiques de bonificacions en l'IBI i en l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica. Així, segons ha explicat Lorenzo les bonificacions se situen en els màxims legals (95%) en l'IBI para els qui destinen habitatges de lloguer social per a persones amb el risc d'exclusió social o en procés d'inclusió. I el mateix percentatge del 95% de bonificació en l'IBI s'aplica a galeries d'art, teatre, llibreries, etcètera, mentre que la bonificació de l'IBI ascendeix al 50% per a aquells immobles que instal·len sistemes d'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia solar. La bonificació de l'impost de vehicles de tracció mecànica se situa en el 75% per als vehicles de zero emissions i ressò homologats per la DGT. Finalment, la taxa per drets d'exàmens per a oposicions es redueix fins al 40%.

Castelló, 25 d'octubre de 2018