28/04/2017
L'alcaldessa destaca que aquest projecte "és una iniciativa innovadora i il·lusionant per a fer de Castelló una ciutat socialment responsable i que garantisca la igualtat de opotunitats" .
L'Ajuntament de Castelló ha presentat a la Comissió Europea una proposta millorada del projecte europeu d'integració social d'immigrants en el Grau per a optar a cinc milions d'euros de finançament de la iniciativa Urban Innovation Actions (UIA).
Aquest projecte, que ha sigut presentat aquest matí en la plaça del Casal Jove amb assistència de l'alcaldessa, Amparo Marco, i tots els socis que participen en el mateix (Universitat Jaume I, Autoritat Portuària, Acció contra la Fam, Federació Valenciana de Cooperatives Fevecta, Civis Wise i Creu Roja Espanyola) s'emmarca dins de la plataforma de confluència ciutadana que es denomina Grau Xarxa Oberta Blue i que promou la regeneració del teixit urbà, social i econòmic del districte marítim mitjançant la implicació i participació dels ciutadans.
En la seua intervenció, l'alcaldessa ha ressaltat que "un dels compromisos adquirits des que arribem al Govern de l'Ajuntament va ser precisament el de treballar per a les persones i fer de Castelló una ciutat millor en la qual viure. I açò, entre altres coses, passa per impulsar polítiques com la d'avui".
En aquest sentit, Marco s'ha referit a Grau Xarxa Oberta Blue com "una iniciativa innovadora i il·lusionant, que el seu objectiu és poder construir col·lectivament una ciutat més humana i més integradora, un projecte de regeneració urbana i inclusió social per a fer de Castelló una ciutat socialment responsable, i on es garantisca la igualtat d'oportunitats".
La proposta és el resultat d'un treball conjunt entre les regidories de Benestar Social i Urbanisme, dirigides per José Luis López i Rafa Simó, respectivament. Centra la seua estratègia d'integració amb la denominada "blue economy" (economia blava), la qual potencia el desenvolupament de les activitats econòmiques relacionades amb el mar però des d'un punt de vista sostenible i innovador. "És una manera de fomentar la inserció laboral mitjançant els recursos tradicionals del barri, crear noves oportunitats de desenvolupament i reconèixer el treball que es realitza en el port", ha explicat Simó.
L'edil també ha assenyalat que aquesta vegada el projecte inclou la formació i integració laboral, a més de la integració social atenent a les recomanacions de Brussel·les que "està demanant a les ciutats que potencien la inserció en el mercat de treball i el emprendiment en els joves immigrants".
Així mateix, Simó ha subratllat que a Grau Xarxa Oberta Blue "hem augmentat el nombre de socis, doncs encara que la Comissió Europea ens va expressar que aquest punt del projecte era excel·lent, hem volgut reforçar la part de la inserció laboral incloent especialistes en emprendedurisme i innovació, Així, a més de la Universitat Jaume I, Creu Roja i el Port de Castelló, se sumen ara l'ONG Acció Contra la Fam, la Federació Valenciana de Cooperatives (Fevecta) i la xarxa d'innovació Civic Wise".
A més de l'alcaldessa i els socis que participen en el projecte, l'acte de Grau Xarxa Oberta Blue també ha comptat amb la presència de la vicealcaldessa de Castelló, Ali Brancal, altres regidors del Govern municipal i de la resta de la corporació municipal, tècnics de l'Ajuntament de Castelló, representants de diferents associacions culturals, veïnals i de majors, personal de centres educatius i veïns i veïnes del Grau.