06/07/2017

170706 rp estaciones meteorologicas (1)(1).jpg

Les estacions s'han instal•lat en la Caserna de Tetuán XIV, l'Edifici Urban, la reguarda de bombers del Grau i el Palau de la Festa.

El regidor de Transparència i Modernització, Ignasi Garcia, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio Lorenzo, han presentat aquest matí en roda de premsa la nova xarxa municipal digital d'estacions meteorològiques que permetrà rebre alertes quan les condicions ambientals de vent, pluja, humitat i temperatures siguen perilloses. En la roda de premsa, tots dos han estat acompanyats d'Antonio Costa, sergent de bombers i cap de Protecció Civil de l'Ajuntament de Castelló, i Jovi Esteve, responsable de Inforatge, l'empresa proveïdora de les estacions.

Garcia ha explicat que la instal•lació d'aquestes estacions segueix la línia iniciada des de la Regidoria de Transparència, la qual "parteix de tenir les dades en obert i convertir-los en informació que ens permeta prendre decisions i no fer les coses per intuïció". El regidor ha informat de Castelló comptarà amb 4 estacions meteorològiques de molt alta precisió -instal•lades en la Caserna de Tetuán XIV, l'Edifici Urban, el Palau de la Festa i la reguarda de bombers del Grau- "per a arreplegar la informació en directe del que està passant en el nostre terme municipal", i és que fins ara la informació oficial de la qual disposava la ciutat de Castelló provenia de l'estació de AEMET instal•lada a Almassora.

En aquest sentit, el titular de Transparència ha manifestat que "l'interessant de la instal•lació d'aquestes estacions és que la informació que ens brindaran ens ajudarà a prendre decisions, especialment en matèria d'emergències i a més podrem atendre una demanda de les asseguradores, i és que l'Ajuntament podrà fer certificacions de meteorologia quan ocórrega un sinistre amb una elevada precisió".

El regidor de Seguretat, Antonio Lorenzo, ha volgut insistir en la idea que la informació arreplegada per les estacions "facilitarà la presa de decisions amb la millor informació a la disposició. Des de l'Àrea de Seguretat agraïm l'impuls donat des de la Regidoria de Modernització, dirigida per Ignasi Garcia, perquè puguem tenir ja aquesta iniciativa en marxa que era una necessitat no solament en el tema de la prevenció quant a episodis d'altes temperatures o abundants precipitacions, sinó també en el seguiment de situacions de risc quant a la qualitat de l'aire".

Per la seua banda, el sergent de bombers i cap de Protecció Civil, Antonio Costa, ha destacat que "aquesta eina ens permetrà millorar en dos àmbits: el d'anticipar-nos i preveure situacions desfavorables a nivell meteorològic i d'altra banda el seguiment en temps real d'altres circumstàncies no directament relacionades amb fenòmens meteorològics però que es vegen afectades pels mateixos".

La iniciativa suposa un nou avanç en la millora de mitjans de l'àrea de seguretat per a garantir una resposta més efectiva davant emergències, ja que aquesta tindrà accés a les dades i els mesuraments obtinguts generaran alertes específiques per a la ciutat de Castelló en funció de la pluja, el vent, humitat o temperatures que es registren. Per exemple, davant una determinada velocitat del vent s'activarà una alerta que permetrà als serveis de Protecció Civil i Emergències de l'Ajuntament de Castelló engegar mesures preventives com el tancament de parcs públics o la suspensió d'esdeveniments en espais oberts.

El mateix en cas que es produïsquen pluges. Quan se superen determinats litres en un període de temps concret es podrà activar un protocol preventiu de tancament de camins o restricció de pas en zones sensibles davant inundacions. Aquesta xarxa també possibilitarà activar protocols preventius per risc d'incendis forestals en el terme municipal per la combinació de factors meteorològics com la temperatura i la humitat o també el vent.