16/02/2017

Poc més d'un any i mig ha passat des que Castelló despertara del Dia de la Marmota en el qual portava immersa quasi un quart de segle. Malgrat els auguris dels Oracles de la Cova d"Alí Babà, que van predir que la ciutat patiria la fúria dels déus i cauria sumida en el caos, Castelló a poc a poc s'ha anat despullant del trauma viscut amb el PP convertint-se en una ciutat més amable i fins i tot divertida. La programació cultural s'ha disparat i s'han obert espais per a expressions culturals i artístiques fins aleshores vetades. Encara que tímidament, s'avança en la normalització del valencià i l'ajuntament va aconseguint nivells de transparència inèdits. Tant que qualsevol ciutadà pot consultar fins i tot les agendes de les regidores en el web municipal, excepte les del PP i Ciudadanos, clar, que per algun motiu no semblen tenir interès en què sapiguem amb qui es reuneixen o a quins actes assisteixen. Per primera vegada es tenen en compte qüestions com ara la perspectiva de gènere en temes com per exemple l'urbanisme. I podria afegir-hi a aquesta llista alguns "havers" més, com el procés de consultes obert en l'elaboració del nou Pla General o els processos de licitació seguits per a la contractació de serveis en les Festes de la Magdalena. Reconeixem la tasca del govern municipal en tots aquests avanços sense oblidar el paper actiu que ha jugat Castelló en Moviment en tot açò, però estaríem cometent un error si no centràrem la nostra atenció en les mancances, en les promeses pendents que figuren com a compromisos en el Pacte del Grau.

Hi ha qüestions com l'auditoria promesa en les quals no s'ha avançat gens, malgrat que a la comissió d"investigació de festes s"haja anat desvetlant que les pràctiques irregulars estaven a l'ordre del dia. La ciutat necessita canvis que aprofundisquen en posar a disposició de la ciutadania tots els recursos municipals de manera eficient i transparent, on prevalga l'interès general per sobre d'altres interessos. Entre les promeses que segueixen pendents i en les quals seguim ancorades en la casella d'eixida, està el compromís de buscar vies per a la municipalització dels serveis públics. Malgrat la mancança de lideratge del govern municipal, que no imprimeix l'impuls necessari per tal d'avançar en aquest camí, des de Castelló en Moviment creiem que aquesta és la millor manera d'assegurar drets de la ciutadania avui privatitzats, ja que a les empreses privades encarregades dels serveis públics preval la motivació econòmica, allunyada amb massa freqüència de criteris tècnics i que tenen com a principal objectiu augmentar els seus beneficis inclús, en molts casos, a costa de la qualitat dels serveis que presten. Moltes veïnes i veïns de la ciutat estan mostrant la seua preocupació i empipament per serveis defectuosos i un suposat incompliment per part d'empreses concessionàries. El manteniment del Bicicas n'és un exemple paradigmàtic però no l'únic. També serveix d'exemple el cas recent de diverses obres de millora de carrers de Castelló, on la solució ha sigut un autèntic nyap, sense respectar l'amplària d'aparcaments per a conductors amb mobilitat reduïda o pavimentant a mig fer carrers sencers. Tot açò ens porta a reflexionar sobre la necessitat d'inspeccionar els contractes municipals vigents i poder veure així el grau de compliment i les condicions en què es duen a terme. Açò ens hauria de servir no únicament per a saber el grau de compliment d'allò signat en aquests contractes i si el servei és o no satisfactori, sinó també per a conèixer les condicions laborals de les seues treballadores, sobre les quals també l'ajuntament té responsabilitats. En aquest sentit, algunes ciutats han donat passos de gegant i fins i tot han aconseguit recuperar per al control ciutadà serveis de primera necessitat com l'aigua. Valladolid ha sigut l'última però no l'única, demostrant que si es vol, es pot.

Únicament cal tenir la voluntat política de fer-ho front a determinats interessos particulars. A Castelló vivim amb la cançoneta que municipalitzar certs serveis, especialment l'aigua, és poc menys que impossible i així seguim, amb l'aigua, la recaptació d'impostos, el servei de grua, la recollida d'animals, la neteja de la ciutat, la recollida de residus o les escoletes infantils entre d"altres, en mans privades. Seguim defensant la municipalització d'aquests serveis i treballarem per tal d'aconseguir-ho. Sols així és que assolirem els canvis necessaris per tal de posar tots els recursos públics sota el control i a l'abast de la ciutadania, transformant la realitat patida durant decennis, però mentre açò arriba, hem d'exigir a aquestes empreses l'estricte compliment dels contractes i al govern que la prevalença de l'interès general sobre el particular de les empreses concessionàries.

Xavi del Señor, Regidor de Castelló en Moviment.

Segueix-nos: Web | Facebook | Twitter.